Slot-Hoeve

Wie zijn wij

Boerderij Slot-Hoeve is een 100-jaar oude boerderij en ligt in de Noordpolder in Muiden achter het Muiderslot, prachtig langs de oude Zuiderzeedijk en aan de rand van het Groene Hart met zijn typisch Hollands slotenpatroon.

Het melkveebedrijf heeft ongeveer 80 melkkoeien en 50 stuks jongvee. De koeien wordt door een heuse melkrobot gemolken, dus tijdens het bezoek aan de boerderij kunnen de kinderen zien hoe zo’n melkrobot werkt. Naast de melkkoeien zijn er ook zo’n 50 schapen die ieder voorjaar hun lammetjes verwachten. Altijd weer een feest dat jonge leven. Kalfjes van de koeien worden het hele jaar door geboren. Op de boerderij is ook nog een kleine boomgaard met hoogstamfruitbomen met oude rassen.

Er wordt ook aan agrarisch natuurbeheer gedaan, met onder andere weidevogels en slootkantenbeheer. Kortom, een leuk en leerzaam bedrijf.

Wat is er te doen

De kinderen worden ontvangen in de oude stal waar kort over de geschiedenis van de boerderij verteld wordt. Ook vertellen we welke dieren we hier hebben en waar we ze voor gebruiken en wat er allemaal van gemaakt en gebruikt wordt. Dan wordt de groep in tweeën gesplitst en geven we een rondleiding over de boerderij. De groepjes gaan vervolgens allerlei opdrachten doen die gaan over voeding, de machines, de melkkoeien, kalveren, schapen, kippen en de melkrobot. Het wordt een ontdekkingstocht over de boerderij. De boer en boerin hebben nog wel hulp nodig met kleine werkjes zoals koeien voeren, mest scheppen, eieren rapen, koe melken, koeien schoon zetten.

Na de lunch is het tijd om de keuken in te gaan en wat lekkere dingen te maken met producten van land en dier, zoals eiersalade, appelflap of pannenkoeken. Als laatste lopen we het weiland in met schepnetten om te onderzoeken welke diertjes je hier in de sloten kunt vinden. Daar maken we een aquarium van en kijken op de zoekbladen welke gevonden zijn. Grondbodemonderzoek is ook mogelijk. In het voorjaar hebben de weidevogels hun nesten in het weiland, beetje oppassen dus. De boer vertelt je over de weidevogelbescherming en wie weet zie je met de verrekijker kleine ‘pulletjes’ in het weiland lopen.

Als het tijd is om naar het huis te gaan lopen we met de kinderen door de wei langs of tussen de koeien over de oude zeedijk langs het Muiderslot terug naar de bus.

Ontvangst

Op dinsdag en donderdag het hele jaar rond zijn de kinderen welkom. Met de potkachel in de oude stal is het ook mogelijk op de wat koudere dagen in prille voorjaar of najaar deze boerderij te bezoeken.

Reserveren

Reserveren kan via de NME Gids Amsterdam.

Contact

Tel. 0294-261202, p.nell-koopmanschap@hotmail.com


Terug naar plattegrond