Wie zijn wij

Het initiatief voor het project Boerderijeducatie Amsterdam is in 2008 genomen door de Vereniging Boerenstadswens. Dit is een club van Amsterdamse stedelingen die een betekenisvolle relatie willen met het land rond hun stad. Speerpunt is de relatie stad en platteland en gezonde voeding van dichtbij voor de stad.

Boeren en boerinnen rond de stad werden gevraagd of ze hieraan mee wilden werken en waren direct enthousiast. Hieruit is boerderijeducatie ontstaan en samen is het aanbod ontwikkeld zoals het nu voor je ligt: een mogelijkheid voor kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van het Amsterdamse basisonderwijs om een dag mee te werken op een boerderij. Doel van het bezoek is dat kinderen de relatie leren leggen tussen het boerenwerk en het dagelijkse eten op hun bord.

Vereniging agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water, Land & Dijken (www.waterlandendijken.nl) de aanbieder en projectorganisatie van boerderijeducatie Amsterdam. Tevens is Water, Land & Dijken partner van het project ‘Implementatie thema voedsel op school’ in opdracht van gemeente Amsterdam:

Voedselwijze jonge Amsterdammers

Amsterdam wil een gezonde, vitale stad zijn met een duurzame en gezonde voedingsomgeving. Dat staat in de voedselvisie en -agenda van de gemeente Amsterdam:  ‘Voedsel en Amsterdam’ . Bewoners moeten kunnen kiezen voor gezond en duurzaam voedsel en daarvoor ook eigen initiatieven kunnen nemen. Daarom investeert de gemeente Amsterdam onder andere in educatie over voedsel in het basisonderwijs. Dit is vormgegeven in een breed programma aan voedseleducatie activiteiten onder de naam ‘Voedselwijs’ waar boerderijeducatie Amsterdam onderdeel van is.

Het Amsterdams Natuur en Milieueducatie Centrum (ANMEC) en NME Amsterdam zijn sterk betrokken bij boerderijeducatie Amsterdam. Deze organisaties houden zich o.a. bezig met het ontwikkelen van activiteiten, lessen en lesmateriaal voor natuur-, milieu en boerderijeducatie voor Amsterdamse basisscholen.

Boerderijeducatie Nederland

Boerderijeducatie Amsterdam maakt deel uit van het Platform Boerderijeducatie Nederland, een samenwerking van regionale initiatieven van boerderijeducatie, LTO Nederland en ZuivelNL. De regionale initiatieven bestaan uit boerenbedrijven uit verschillende sectoren die zich richten op het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs, waarbij kinderen zelf kunnen zien, horen, voelen en beleven waar ons voedsel vandaan komt. De deelnemende partijen hebben met elkaar kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden afgesproken. Bedrijven ontvangen daarvoor het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland.
Op de website www.boederijeducatienederland.nl kunnen leerkrachten per provincie zien welke educatieboerderijen te bezoeken zijn en is lesmateriaal per sector samengebracht.

Onze partners

anmec logo_fc_zuidermrkt

Terug naar plattegrond