Boerderij Hartstocht

Wie zijn wij?

Henk den Hartog en Wilma van der Wolf runnen aan het Gein Zuid 26 in Abcoude met veel passie boerderij Hartstocht, een biologische melkveehouderijbedrijf met blaarkopkoeien en kalveren, pony’s, schapen en van tijd tot tijd een paar varkentjes.

Blaarkopkoeien (een prachtig oerhollands runderras) zijn zogenaamde “dubbeldoelkoeien”: Zij zorgen voor een redelijke melkproduktie, maar ook voor heerlijk vlees. Een aantal van de koeien worden gebruikt voor de begrazing van natuurterreinen.

Henk en Wilma streven naar een EKO-kringloop ofwel “boeren in balans”, wat leidt tot een betere natuur en een goed leven voor hun dieren. Ze vertellen hier graag over.

Op het bedrijf is ook een composteerderij waar gras uit de parken rondom Amsterdam samen met koeienmest van de boerderij wordt gecomposteerd. Het eindproduct compost wordt over het land uitgestrooid.

Daarnaast doen zij mee met agrarisch natuurbeheer (weidevogelbescherming en bescherming van slootkantplanten) en verkopen ze biologisch vlees en biologische melk (melk-drive). Ook doet boerderij Hartstocht mee aan het initiatief “adopteer een koe” en tenslotte ontvangen ze veel schoolklassen voor educatie.

Henk en Wilma vinden het leuk om kinderen uit de stad het boerenvak bij te brengen en het plattelandsleven te laten proeven. Wilma heeft een onderwijsachtergrond en vindt het een uitdaging om het onderwijs te combineren met het eigen bedrijf.

Wat is er te doen

De klassen worden in twee groepen gedeeld. De ene groep gaat klusjes doen op de boerderij, waarin een kookopdracht zit (met producten van de boerderij), de andere groep gaat de polder in. Na de lunchpauze worden de groepen gewisseld.

Klusjes die door de kinderen op het bedrijf gedaan kunnen worden: dieren voeren en borstelen, hokken mesten/ opstrooien, onkruid steken, vegen, ragen, melktank schoonmaken, vee tellen, fruitbomen bemesten, appels plukken, moestuin schoffelen en oogsten.

Tijdens de polderactiviteit wordt er een tocht gemaakt met daarin, in overleg met de docent, verschillende activiteiten zoals uitleg over weidevogels en planten & kruiden, slootvissen: met een schepnetje onderzoeken welke dieren en planten er allemaal in een boerensloot voorkomen en eventueel grondboren en bodemprofiel maken.

Ontvangst

Het bedrijf kan het hele jaar worden bezocht op maandag, donderdag en vrijdag (en eventueel dinsdag).

NB: er zijn bepaalde activiteiten die plaatsvinden in een specifiek jaargetijde:

  • de weidevogelbescherming (april/mei/juni)
  • geboorte van de kalveren in het voorjaar, dus de verzorging van de jonge dieren zal met name in april t/m juli plaatsvinden

Reserveren

Reserveren kan via de NME Gids Amsterdam.

Contact

www.hartstocht.net, hartstocht@planet.nl


Terug naar plattegrond