Melkveebedrijf De Koeienkade

Wie zijn wij

Piet en Anja Meester hebben melkveehouderijbedrijf De Koeienkade met ongeveer 75 rood- en zwartbonte koeien in Muiden, vlakbij het Muiderslot. Ze hebben een kleine huisverkoop van melk via een automaat (melkdrive), zelfgemaakte jam en honing en er is een kinderopvang op de boerderij.

Dertig legkippen lopen in een ruim kippenhok. Het bedrijf doet ook mee aan agrarisch natuurbeheer, er wordt aan weidevogelbeheer en slootkantbeheer gedaan. Er valt de kinderen dan ook veel te vertellen over hoe belangrijk waterbeheer is. Er zijn veel landbouwmachines aanwezig voor al het landwerk.

 Wat is er te doen

Stroop de mouwen maar op en trek de laarzen maar aan, we gaan aan de slag, maar eerst lopen we met de kinderen rond om een indruk te krijgen van het erf en de stallen. Wat valt ze op, wat zien ze? Vraag maar raak. De naam zegt het al, een melkveebedrijf, dus op naar de stal om alles te leren over van kalf naar pink naar koe. In de melkput wordt het melken uitgelegd. Wist je dat een koe vier magen heeft? Daarna is het tijd om wat koeien te wassen, het diercontact en aanraken van zo’n best grote koe maakt veel bij kinderen los. Als de koeien schoon zijn brengen de kinderen ze het weiland in, waar van alles verteld wordt over weidegang en over wat agrarisch natuurbeheer zoals weidevogelbescherming inhoudt.

Buitenlucht maakt hongerig, tijd voor de lunch waar de kinderen zelf boter gaan schudden om meteen hun zelfgemaakte boter te proeven op een plakje ontbijtkoek. Na de lunch splitst de groep zich in tweeën, de ene helft gaat met boer Piet mee om het sloot- of bodemleven en onderzoeken op wat voor diertjes daar leven. De andere helft gaat met boerin Anja appelmoes maken, waarvan ieder een potje mee naar huis krijgt.

Het programma kan aangepast worden naar specifieke wensen of leerdoelen.

 Ontvangst

De kinderen kunnen het gehele jaar van maandag t/m vrijdag terecht op de boerderij.

Reserveren

Reserveren kan via de NME Gids Amsterdam.

Contact

www.dekoeienkade.nl, pgmeester@hetnet.nl, telnr. 0294-263578

 


Terug naar plattegrond