Het hek van de Dam

Als startschot voor de Boerderijeducatie Amsterdam ging op 30 januari ‘het hek van de Dam’. Op uitnodiging van Vereniging Boerenstadswens trokken die dag vanuit alle windstreken boeren naar de Amsterdamse Dam. De boeren kwamen eten brengen en kinderen halen. Vier van hen kwamen met tractor en aanhangers. Boer Rene vanuit West-Zaan met een veewagen vol hooibalen en ander materiaal. Boerin Anja vanuit Muiden met een aanhanger vol kunstkoeien en boer Albert met tractor en 40 liter verse melk uit Zunderdorp.  Boerenstadswensers Hans en Henk fietsten vanuit het stadsdeel Westerpark naar de Dam met een bakfiets vol groenten en granen uit de Haarlemmermeer, spandoeken en een enorme soeppan met gasbrander. Met hout in de tram kwam hekkenbouwer Marc naar de Dam.

Daar aangekomen toverden we met z’n allen de Dam om tot een mooie boerenstadsstal. Met spandoeken: ‘waar groeit mijn eten?’ en ‘boeren bedankt’ werd de Dam opgefleurd. We hadden de medewerking van ’t Nieuwe Kafe waar we naar binnen mochten lopen voor water voor de soep en andere versnaperingen.

Om 13.00 uur arriveerde de eerste klas en die hadden al snel de grootste lol. Stapelen van strobalen, omkleden tot boer, soep koken, een heerlijke bietensalade prepareren, zelf graan malen en pannenkoeken bakken, teveel om op te noemen. Het eten werd uitgedeeld aan het toevallig passerende publiek. Met verraste gezichten lieten die zich het eten goed smaken.

Om 14.00 uur sneed wethouder Marijke Vos met een zakmes de touwen door en opende ‘het hek van de Dam’. Als dartele veulens renden de kinderen er door heen. Op naar het boerenvermaak. Daarna bewonderde de wethouder op een laptop deze website. Ze is blij met alle boerderijen rond Amsterdam die de kinderen gaan ontvangen.

Al met al, een heerlijke middag met prachtig weer en veel blijde gezichten. Voor herhaling vatbaar!  Behalve dan de bon die de  loonwerker kreeg voor zijn tractor met aanhangwagen. We hadden vergunning tot 16.00 uur op de Dam en deze bon werd 5 minuten later uitgedeeld.

Links


Terug naar plattegrond