Fruittuin van West

Wie zijn wij?

“Wij zijn Wil en Lisan Sturkenboom en wij hebben samen met onze drie kinderen een fruitteeltbedrijf, Fruittuin van West, aan de rand van Amsterdam.”   Wil is al sinds 1984 fruitteler en heeft enorm veel kennis en ervaring op het gebied van fruitteelt. Op de Fruittuin van West worden er meer dan 25 soorten fruit geteeld die door bezoekers geplukt kunnen worden. Daarnaast zijn er ook koeien, kippen, varkens, honden, poesjes en meer dieren te vinden. De Fruittuin van West is ook een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Pluk! Groenten van West is een aparte zelfpluk moestuin die ook gesitueerd is op de Fruittuin van West. Pluk! Is een gemeenschap van mensen die jaarlijks een bedrag betalen waarmee de tuinders verse groenten, kruiden en bloemen voor ze kunnen telen.

Wat is er te doen?

In het programma voor scholen gaan de kinderen samen met de boeren/boerinnen op pad. Hieronder is het algemene programma weergegeven:

10.00 – 10.15 Welkom, regels, wat gaan we doen?   10.15 – 11:45 Groep 1 naar de kippen/bijen, Groep 2 naar de moestuin 11:45 – 12:30 Lunch 12:30 – 13:45 Groepen ruilen van activiteiten 13:45 – 14:00 Afronding met appelsap Afhankelijk van de grote van de klas splitsen we op in twee groepen.

We beginnen de dag met een observatie vanaf het dak: wat gebeurd er allemaal op de Fruittuin, wat voor weer is het vandaag en wat voor werk moet er gedaan worden? Afhankelijk van het seizoen, de leeftijd van de kinderen en onze observaties vanaf het dak bestaat het programma uit activiteiten op verschillende plekken:

* Kippen:  Wat eten ze? Waar slapen ze? Waar leggen ze hun eieren? Wat is het verschil tussen de kippen en de haan?

* Bijen: Waar wonen ze? Wat eten ze? Waarom zijn ze belangrijk in de boomgaard?

* Fruit: Hoeveel bloesems tellen we? Wat is het verschil tussen een peer en een appel? Hoe groeien bessen?

* Wormenhotel: Hoe voelen ze? Hoe leven ze? Wat eten ze? Waarom zijn ze belangrijk voor de moestuin?

* Groenten/kruiden/bloemen: Hoe groeien ze? Hoe gebruiken we ze? Hoe smaken ze?

* Moestuin: Hoe zaai je zaden? Wat is eten en wat is onkruid? Welke planten hebben water of bescherming nodig?

Wij sluiten af met een terugblik op de les en een glaasje appelsap uit eigen boomgaard of in het juiste seizoen met een zelf geplukte of geraapte appel.

Ontvangst

Dinsdag t/m vrijdag van maart tot november zijn scholen (groep 4-8) via het Boerderijeducatie Amsterdam programma welkom. Jullie bezoek wordt begeleid door onze educatieve boerinnen Ann en Sofie, en soms onze stagiaires van Warmonderhof.

Reserveren

Reserveren kan via de NME Gids Amsterdam

Contact

www.fruittuinvanwest.nleducatie@fruittuinvanwest.nl

Telefoon: 06-38319559 (Ann) of 06-49595480 (Sofie)


Terug naar plattegrond